Putin’s Grootste Criticus ontving 648 Bitcoins van Donoren sinds 2016

De Russische „anti-corruptie“ politieke activist Alexei Navalny’s hulporganisatie heeft 3,3 miljoen dollar aan bitcoin (BTC) aan donaties vergaard, volgens een nieuw rapport.

Navalny staat bekend als een van de meest luidruchtige critici van president Vladimir Poetin en zijn Shtab Navalny-organisatie beweert „onderzoeken uit te voeren, te vechten voor het milieu, onafhankelijke kandidaten voor lokale verkiezingen te benoemen en sociale en politieke campagnes te voeren„.

Het platform begon met het accepteren van bitcoin donaties in 2016, en noemt zichzelf „de belangrijkste politieke oppositiekracht in het land.

Per mediakanaal RBC, dat de gegevens van blockchair.com citeert, heeft de organisatie van Navalny in totaal BTC 648 ontvangen sinds ze begonnen is met het accepteren van Bitcoin Code donaties, een equivalent van 3,3 miljoen dollar als de waarde van elke donatie wordt berekend op het moment van ontvangst.

Het lijkt er echter op dat Navalny niet op zijn donaties jaagt – want er blijft slechts 1.300 USD (of iets meer dan 0,14 BTC) in de portemonnee van de organisatie zitten. RBC geeft aan dat het geld ofwel in fiat is omgezet, uitgegeven of verplaatst is naar andere adressen.

In totaal zijn er 3.241 transacties in of uit de portemonnee van Shtab Navalny gedaan.

Het nieuws komt slechts een dag nadat Navalny aankondigde dat hij een ander door giften aangedreven platform, het Anti-Corruptie Fonds, zou sluiten – nadat hij en een werknemer werden getroffen met een gecombineerd totaal van 1,24 miljoen dollar aan boetes.

In een officiële post verklaarde Navalny dat de donaties al hadden geholpen om corrupte politici en ambtenaren te dwingen zich terug te trekken. Hij heeft ook gezworen zijn strijd tegen Poetin en de belangrijkste partij van de Doema, United Russia, voort te zetten, die 335 van de in totaal 450 zetels in het Russische parlement heeft.